פראג | התפתחותה של העיר
הקמת העיר פראג החלה במאה ה-9 לספירה, אז היו באזור בוהמיה (צ'כיה של היום) כ- 12 שבטים בשליטת משפחות שונות אשר בנו לעצמם מבצרים כמרכזי שליטה. משפחה אחת בלטה מעל כולם- משפחת פרמישליד אשר שכנה במבצר פרהה. מבצר זה מוקם על גבעה מעל הגדה השמאלית של נהר הוולטבה.
המבצר עמד במרכזו של נתיב מסחר, שחצה את אירופה מגרמניה ועד רוסיה. המבצר וסביבתו משכו אצילים ,בעלי מלאכה,אנשי דת וסוחרים מרחבי אירופה. האזור הפך למרכז מסחרי שוקק .
בסוף המאה ה-9 הוקמה כנסייה ליד המבצר. מסביב המשיכו להבנות מבצרים וכנסיות, וכך הפך האזור גם למרכז דתי. מנזר בנדיקטי שהוקם במקום משך נוצרים רבים שהגיעו אליו על מנת לבקר את קברי הקדושים שבו. עד המאה ה-12 נבנו על הגדה הימנית של הנהר מנזרים רבים וכנסיות נוספות.
במאות 11- 13, העיר התרחבה אל הגדה הימנית של הנהר אל מול מבצר פרהה – העיר הישנה. אל העיר החדשה עברו תושבים רבים, במיוחד לאחר השריפה הגדולה שפרצה בגדה השמאלית של הנהר. בתקופה זו נבנה גשר שחיבר את שתי הגדות והוא זירז את מעבר התושבים אל העיר הישנה.
בגדה הימנית הוקם שוק ,בו התנהל מסחר בדרך כלל בסופי השבוע. לידו הוקמה אחוזה ששימשה מחסה לסוחרים. סוחרים ובעלי מלאכה אמידים בנו בתי אבן בני שתי קומות- התחתונה למסחר והעליונה למגורים. על השוק פיקח שליח מיוחד מטעם המלך אשר, שבדק את הסחורות, את המידות וגבה מס שווקים.
העיר פראג חולקה למספר רבעים, שהתאפיינו על פי עיסוקי התושבים ועל פי מעמדם הכלכלי-חברתי. באזור כולו חיו כ- 3500 תושבים.(המבצר שעל הגדה השמאלית,השוק שלמרגלותיו,התיישבויות שונות על הגדה הימנית(.
מלבד הכנסיות הרבות היה גם בית כנסת יהודי אחד.
במאה ה-14 בתקופתו של קרל הרביעי העיר עברה תנופת פיתוח: גשר חדשה את שתי הגדות, קתדראלה גותית הוקמה בקרבת הארמון, הוקמה גם מטבעה- בית מלאכה ליצירת מטבעות, והעיר הפכה למרכז כנסייתי – ארכיבישופות. נוסף לזאת, הוקמה אוניברסיטת קרל, שהפכה את העיר גם למרכז חינוכי תרבותי מהחשובים באירופה. ולמרכז מדיני, כאשר המלך קארל נבחר לקיסר האימפריה הרומית הקדושה, ופראג הפכה לבירת האימפריה.
במאה ה-16, פראג התפתחה, והפכה לבירת הממלכה ההבסבורגית ולמרכז המנהלי שלה. התיישבות הקיסר, המושל ונציגי המעמדות החברתיים בממלכה. התיישבות האליטה בפראג שימשה זרז להמשך צמיחתה. מרכזיותה של העיר בא לידי ביטוי במגוון השירותים שהעניקה: מסחר,כספים ומינהל.
נקודות מרכזיות המסבירות את התפתחותה של פראג עד המאה ה-16 הם:
ב1526 בית הבסבורג הפך את פראג לבירת ממלכת בוהמיה והמרכז המנהלי שלה.
בפראג ישב המושל המלכותי של בוהמיה, נציגי המעמדות החברתיים – כלכליים של בוהמיה
מושב הקיסרות עבר מווינה לעיר פראג, שהפכה לבירת הקיסרות ההבסבורגית.
בית הבסבורג ותמך בפיתוח המדעים ובהדפסתם של ספרים, בפיתוח חיי התרבות, ועודד אינטלקטואלים והומניסטים להגר לפראג.
תקופתו של הקיסר רודולף ה- 2 (1612-1576) הייתה מהטובות בתולדות העיר, הוא החזיר את מקום מושב הקיסרות לעיר פראג לאחר שבימי קודמו עברה החצר לווינה. חצר הקיסרות שכנה בטירה שבאזור הרדצ'ני והייתה מוקפת בארמונות של אצילים.
בעקבות השגשוג המדיני, כלכלתי ותרבותי העיר הפכה למוקד משיכה עבור אנשים ידועי שם, סוחרים אמידים ומשקיעים. שהיגרו מערים באימפריה ומרחבי אירופה.
פראג הפכה למרכז דתי, כלכלי ותרבותי חשוב באירופה.
סרטון קצר המתאר את ההיסטוריה של פראג