ניסיון של אלפי תלמידים שעברו - ללמוד מהצלחות
עליות ראשונות לארץ ישראל

עליות ראשונות לארץ ישראל

הסיבות לעליות הראשונות

  • אנטישמיות, מ 1881 החל גל של פעילות אנטי יהודית שהחל בשורת פוגרומים ופרעות ביהודים שנקראו "סופות בנגב". פעילות טרור זו הקיפה כ 200 קהילות יהודיות, המשיכה והתפתחה בעקבות "עלילת בייליס".

  • עלילת בייליס האשימו יהודי ברצח נער נוצרי " מתוך כוונה לבצע פעילות פולחן". משפט בייליס היווה מוקד משיכה והתעניינות של גופים שונים בין היתר קבוצות ליברליות שנאבקו על זכויות האדם, עורכי דין ויהדות העולם (הפרוטוקולים של זקני ציון). כעבור כמה שנים זוכה ביייליס ומאוחר יותר התברר, שכבר במהלך המשפט שלטונות רוסיה תפסו והסתירו את הרוצחים. עלילת בייליס ליבתה את האנטישמיות ברוסיה על ידי אלו שראו ביהודים  קבוצת מהפכנים, ליברלים הנתמכים על ידי תנועות בינלאומיות המהווים הוכחה לשליטת היהודים במרכזי כוח בעולם כולו.
  • גירוש מוסקבה, שהיה ב 1891 כלל 30 אלף יהודים כחלק מתוכנית השלטונות "לטהר את הבירה הקדושה". פעולות אלו של פגיעה ביהודים היו מכה לתנועות הסוציאליסטיות, כמו הבונד, שקראו להשתלבות בחברה.
  • פוגרום קישינוב – התרחש באפריל 1903 בקישינוב, שזעזע את דעת הקהל העולמית והותיר את יהודי רוסיה המומים ומתוסכלים. יהודים רבים היגרו למערב (בעיקר לארה"ב), אך היו גם יהודים שהחליטו לעלות לארץ ישראל. כאשר התברר שהשלטונות הרוסיים נמנעו מלהגן על היהודים ותמכו בעקיפין בפורעים, הבינו רבים שאין סיכוי ממשי לשוויון זכויות ברוסיה.
  • מהפכת 1905 – בשנת זו פרצה המהפכה הראשונה ברוסיה. לאחר תקופה קצרה של תקוות, שבה היהודים חשבו שיוכלו להשתלב התאכזבו היהודים חברי הבונד והבינו שעליהם לצאת ולהגר למקומות אחרים, חלק מהם עלה לארץ ישראל.
  • פעילות ציונית, פעילות ציונית, פעולותיו המדיניות של הרצל להשגת צ'ארטר, הויכוח על הצעת אוגנדה, הויכוח על "עבודת הווה" לאחר מותו של הרצל עורר עניין רב בקרב יהודים רבים והם הצטרפו למסגרות הכשרה לקראת עלייתן של קבוצות עובדות לארץ ישראל. הם פעלו בפועל כדי "להצביע ברגליהם" לקבוע עובדות התיישבותיות בארץ ישראל . תנועת חיבת ציון, צמחה באופן ספונטני כתגובה לגלי הפגיעה ביהודי מזרח אירופה וקראה לעליה המונית לארץ ישראל כדי לממש את הרעיון הלאומי היהודי.
  • קול קורא מארץ ישראל, ידיעות על המתרחש בארץ ישראל מפי עולים ותיקים עוררו תחושת התגייסות בקרב קהילות היהודית, כדוגמת מכתבו של יוסף ויתקין. יוסף ויתקין היה מורה, שפעל במושבות שונות בארץ ישראל, כמו: ראשון לציון, גדרה, פתח תקווה ובכפר תבור. לאחר קונגרס אוגנדה ב 1903 פרסם מכתב – קול קורא, ובו תיאר את הקשיים של היישוב היהודי מצד אחד ועודד רבים לעלות גם הם. מכתבו של ויתקין יצר תחושת דחיפות וגרם לרבים להקדים את עלייתם לארץ ישראל כחלק מהשאיפות הלאומיות.


פרשת אוגנדה – עולים שביטאו בעלייתם את התנגדותם לפתרון המוצע והחליטו לממש את התנגדותם בעלייה לארץ ישראל.

בעקבות אירועים וגורמים אלו היגרו יהודים רבים לאנגליה, קנדה וארצות הברית וחלק קטן בחר לעלות לארץ ישראל ולסיים את נדודיהם. עלייה זו הייתה הגרעין של העלייה הראשונה ב 1881.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *