ניסיון של אלפי תלמידים שעברו - ללמוד מהצלחות
תוצאות המלחמה

תוצאות המלחמה

תוצאות מלחמת ששת הימים והשלכותיה

מלחמת ששת הימים מהווה תפנית מרכזית וחשובה בהתפתחותה של מדינת ישראל. למלחמה זו היו תוצאות מרחיקות לכת והעמידו את מדינת ישראל במקום טוב לאין ערוך, לעומת מצבה לפני המלחמה. אם לפני המלחמה, עצם קיומה של המדינה היה מוטל בספק, גבולותיה היום כמעט פרוצים לפעולות טרור, גבולותיה של המדינה היו מצומצמים ביותר, המצב הכלכלי היה גרוע, אבטלה , מיתון וצנע חריפים ביותר, והבדידות בזירה הבינלאומית כל אלו יצרו תחושה בקרב רבים בישראל, שקיומה של המדינה מוטל בספק, צריך להזכיר כאן, שזו לא הייתה התמונה האמיתית , שכן בקרב הצבא הייתה תחושה של מסוגלות להתמודד מול צבאות מדינות ערב ואף להביס אותם, אך תחושה זו לא הצליחה לחלחל לחברה הישראלית.

תחושת הביטחון, הניצחון המהיר והמזהיר יצר מציאות חדשה. מדינת ישראל כבשה שטחים נרחבים, את כל חצי האי סיני, את אזור יהודה ושומרון, שחררה ואיחדה את ירושלים בירת ישראל, כבשה שטחים נרחבים באיזור הגולן, הסירה את האיום הקיומי, הסירה את האיום על מקורות המים בירדן. המלחמה עירערה על מעמדה הצבאי והפוליטי של מצרים הן בעולם והן בעולם הערבי. בזירה הבינלאומית, ישראל זכתה להוקרה ממדינות העולם, במיוחד מארצות הברית שהפכה לבת ברית חשובה ותומכת מול  מדינות ערב.

המציאות החדשה של " ישראל הגדולה" יצרה ויכוחים מה לעשות עם השטחים. מצד הימין הישראלי הייתה קריאה לספח את השטחים הכבושים כחלק בלתי נפרד משטחי מדינת ישראל. זו הייתה תפיסתו של "גוש אמונים". מצד השמאל הפוליטי, הייתה קריאה לשמור על השטחים הכבושים כ"קלף למיקוח" לצורכי משא ומן עתידי לצורכי שלום בין ישראל לבין ערביי ארץ ישראל הפלשתינים. זו הייתה תפיסתו של "שלום עכשיו". המחלוקת הפוליטית בין ימין לבין שמאל תתפתח ותועצם בהמשך.

 ישראל והתפוצות, שחרור ירושלים ושמירה על המקומות הקדושים לכל הדתות הפיגה את החששות של מדינות אירופה, ישראל הצהירה שתעניק אוטונומיה דתית במקומות הקדושים. ישראל חוקקה את חוק ירושלים המסדיר את מעמדה של העיר כבירת ישראל המאוחדת, הסדירה את יחסי המדינה עם נציגי הדתות המרכזיות בירושלים. ירושלים והר הבית הפכו למוקד לעליה לרגל ותיירות הן של ישראלים, של יהודי התפוצות והן של מאמיני שאר הדתות.

המלחמה עוררה את תחושת הביטחון של יהודי התפוצות בארצות בהם הם נמצאים, הגבירה את הביטחון  העצמי להגן על מדינת ישראל, לתרום ולתמוך כלכלית, לעלייה של יהודים למדינת ישראל.

מדינות העולם, מערכת היחסים עם ארצות הברית, לאחר המלחמה ארצות הברית הפכה כאמור לבת בריתה חשובה, היא הפכה לספקית הראשונה של כלי נשק להגנה, במיוחד לאור העובדה שלפני המלחמה היה לישראל קושי לרכוש אמצעי לחימה, הספקיות העיקריות צרפת ובריטניה, השתתפו בחרם (אמברגו) על ישראל. ארצות הברית הברית תמכה בישראל בזירה הבינלאומית, בעיקר באו"ם, והיוותה משקל נגד לניתוק היחסים של ברית המועצות ומרבית מדינות הגוש הקומוניסטי, חוץ מרומניה. מנגד מדינות צעירות מאפריקה הרגישו מספיק בטוחות לקשור קשרים דיפלומטיים וכלכליים עם ישראל.

כלכלת ישראל, מלחמת ששת הימים גרמה להתפתחות כלכלית מהירה מאוד. משקיעים יהודים מרחבי העולם הגיעו והשקיעו בפיתוח המדינה. ענף הבניה שימש זרז להתפתחות רבה. העולים הרבים שהגיעו לישראל נזקקו לדירות ותנופת הפיתוח הורגשה בכל מקום בישראל. פלשתינים רבים הגיעו לעבוד בישראל הן בתחום הבנייה והן בתחום החקלאות, השפע והפיתוח בא לידי ביטוי גם בקרב ערביי ישראל וערבי השטחים: יהודה, שומרון ורצועת עזה. השליטה הישראלית בחצי האי סיני הובילה לפיתוח בארות הנפט בדרום סיני (אבו-רודיס). בארות נפט אלו סיפקו את כל צורכי מדינת ישראל ועודפי הנפט שימשו לייצוא למדינות אחרות. רמת החיים בישראל עלתה בקצב מהיר, התוצר הלאומי גדל והוביל להשקעות בתחומים חיים רבים.

הסכסוך הישראל-ערבי, הניצחון של מדינת ישראל על מדינות ערב, גם אחרי המלחמה לא נפתר, סיום המלחמה כלל הארכת הסכם הפסקת האש ואי הלוחמה, אך לא הוביל לסיום הסכסוך בהסכם שלום.

סיכום, מלחמת 6 הימים הייתה עוד קרב בסבב המלחמות בין ישראל לבין שכנותיה מצד אחד הניצחון הוביל לשינויים חיוביים, הוסר האיום הקיומי, הביטחוני, הכלכלי והפוליטי על ישראל. ישראל הצליחה למנף את המלחמה להישגים רבים בזירה הבינלאומית, לשיפור בכלכלה, לקשירת קשר עם מדינות העולם, לברית אסטרטגית עם ארצות הברית. מצד שני, למרות הניצחון, לא הסתיים מצב הלחימה בין ישראל לבין שכנותיה. הפגיעה הצורמת ב"כבוד הערבי" תמשיך להתסיס את העולם הערבי נגד ישראל. ישראל מצאה את עצמה שולטת ודואגת ללמעלה ממיליון פלשתינים בשטחים הכבושים והמשוחררים. מבחינה פוליטית החל קיטוב בין ימין לבין שמאו, כפי שבא לידי ביטוי בפעילותם של "גוש אמונים" ושל "שלום עכשיו".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *