טריבונל משפטי
הפרשה שפרצה למציאות שלנו באמצע פברואר 2013, פרשת האסיר X, בן זיגייר, עוררה דיון בישראל וברחבי העולם. הפרשה הזו האירה בזרקורים את עבודת שירותי הביון בישראל , את מערכת היחסים בין שרותי ביון בעולם, את אחורי הקלעים של הפעילות הפוליטית הבינלאומית, את הדרכים למאבק בטרור של קבוצות ושל מדינות, את הגבולות האפורים הנחצים מידי פעם בין מותר , בין אסור לבין מקובל בתנאי שלא יחשפו.
במדינות שונות, יש דרכים שונות להגן על הדמוקרטיה והשלטון, מצד אחד דרך המניעה, ומנגד דרך הוודאות, הדרך הישראלית היא המניעה.
הגנה מצד אחד, מניעה מצד שני, חיקור וגילוי האמת הם צעדים המחייבים חשאיות, לשם כך הוקם המוסד, טריבונל שיפוטי.
הטריבונל הוא התפתחות של המושג טריומוויארט, הלקוח משילוב כוחות ברומא העתיקה, כאשר שלושה גנרלים :
יוליוס קיסר, קראסוס ופומפיוס התארגנו, כדי לשמר את מעמדם, כוחם ואת האינטרסים שלהם. בהמשך הטריומוויראט השני: קלאודיוס (בעתיד יקרא אוגוסטוס), אנטוניוס ולפידוס, שחילקו בינהם את מוקדי הכוח ברומא ובהמשך באימפריה הרומית.
במדינות שונות בעיקר הדמוקרטיות, אימצו את מושג הטריומוויראט לתחום המשפטי, כדי לשמור ולהגן על האינטרסים של קבוצות שונות בחברה.
בישראל לעיתים מוקם טריבונל שיפוטי, כדי לחקור אירועים שהסודיות היא חשובה ביותר. כדי לקיים חקירה כזו יש למנות אנשים בעלי כישורי חקירה ושיפוט ועם זאת מחויבים מעצם תפקידם לשמירה על סודיות.
שופט, בדרך כלל בדימוס, כמי שמיומן בפעולות חיקור, שופט במקצועו ומחויב לשמור על סודיות מעצם היותו עובד מדינה ( עובדי מדינה, חתומים על שמירה על סודיות וחל עליהם איסור להעביר חומרים שהגיעו אליהם מתוקף תפקידם ובמסגרת עבודתם)
עובד מדינה ונציג ציבור, המחויב אף הוא לשמירה על סודיות (עובד הציבור, יכול להיות אדם שאופן עבודתו מחייב שמירה על סודיות, עו"ד, רופא, פסיכולוג.
כדי שהטריבונל יפעל ללא תחושה של לחצים, בדרך כלל מתמנים אנשים שסיימו תפקידם, יצאו לפנסיה, ולכן הלחצים עליהם מצומצמים.
פרשת האסיר X, בן זיגייר
לפני שנתיים נכלא, במעצר לפני משפט, עובד שירותי הביון הישראלי, בן זיגייר, ששם קץ לחייו בכלא. בלי להכנס לסיבות שהובילו למעצרו והעמדתו לדין. נושא מעצרו החשאי דלף לעיתונות בעיקר האוסטרלית, מכיוון שבן זיגייר ומשפחתו הם אזרחים אוסטרלים. מאז פרסום המקרה התעוררו שאלות רבות בקשר לתהליכי מעצרו, בידודו, חקירתו …
על פני הדברים נראה, לכאורה, שזכויות אדם ואזרח רבות נפגעו, אם כי מתברר שנעשו הליכים חוקיים. לאסיר מונה עו"ד ( המדינה מינתה את עו"ד פלדמן, איש שקיבל אישור וסיווג בטחוני לדון בענייני בטחון המדינה ושמירה על סודיות), שופט ביקר את האסיר, שופט אישר את דבר מאסרו, שלילת חירותו, כליאתו בבידוד, משפחתו הייתה בסוד העניינים, ונראה שהייתה שותפה לתהליכים שהחזיקו את האסיר בכלא בזהות כפולה.
יש כמובן שאלות רבות המתעוררות, אבל הבאתי את הנושא כדי להתייחס לתהליכים ששלטון דמוקרטי מבצע חקירות ופעולות שנועדו להגן על המדינה, להגן על הדמוקרטיה ועדיין לשמור ולהגן על זכויות האדם והאזרח.
גם פה נעשה שימוש במוסד הטריבונל השיפוטי, שלושה נציגים: של המדינה, הציבור והאסיר. נציגי האסיר הם עו"ד ומשפחתו ( ואולי חבריו משירות הביון),נציג הציבור והמדינה הם השופט, עו"ד.
מושגים באזרחות הקשורים לפרשה: זכות הציבור לדעת, הזכות לחירות, הזכות לכבוד, הזכות להליך הוגן, הזכות לייצוג משפטי, חופש המידע, הזכות לשלימות הגוף (פיזית ומנטלית), הזכות לחיים, עקרון הדמוקרטיה המתגוננת, מערכת בתי המשפט…