ההתיישבות היהודית בתחומי ארץ ישראל היא הפעולה העיקרית של התנועה הציונית, במיוחד לאחר מלחמת העולם השנייה, שכן היא ביטאה את השאיפה להקים מדינה יהודית עצמאית. בתקופה זו הייתה הרגשה שניתן לדחוק את רגלי בריטניה מארץ ישראל או לפחות להשפיע על מדיניותה, שינוי מדיניות הספרים הלבנים. המאבק בתחום ההתיישבות שייך לתפיסת המאבק הצמוד, זאת אומרת, מאבק בבריטים רק בנושאים שיקדמו את הקמת המדינה היהודית.
במסגרת מאבק בתחום ההתיישבות נעשו ניסיונות רבים להתיישב במקומות שונים. חלק מהניסיונות נתקל בהתנגדות בריטית, וחלק עבר ללא התנגדות והצליח ליצור עובדות בשטח, ולתחם את הגבולות העתידיים של המדינה היהודית כשתקום.
למאבק זה היו כמה מטרות, כמו: להקים יישובים ברחבי הארץ ' להאבק בבריטים כדי לשנות את מדיניות הספרים הלבנים, לגרום נזק תדמיתי לבריטים בדעת הקהל, לבדוק גבולות התנגדות הבריטית, עד כמה הם מוכנים לפעול נגד היישוב היהודי.
דוגמא למאבק בתחום ההתיישבות ניתן לראות בהקמת הישוב בביריה, ליד צפת.
במרס 1946 הצליחו מתיישבים יהודים להיאבק בבריטים לאפשר התיישבות יהודית. פעולת ההתיישבות בביריה שיקפה את היכולת לעמוד מול הבריטים ולהפעיל לחץ אזרחי, הפגנת עוצמה של מאות יהודים, נשים וילדים מול עשרות חיילים בריטים תוך כדי ידיעה שפעולה בריטית תגרור תגובה קשה בקרב דעת הקהל, ולכן היה חשוב לבדוק את כושר העמידה הבריטי. העיקשות של המתיישבים להקים שוב ושוב את היישוב, למרות ההרס וההתנגדות של הבריטים, גרמה לנסיגה של הבריטים. הנסיגה וההשלמה הבריטים בביריה יצרו תקדים. הוכח שהבריטים לא מוכנים למנוע התיישבות יהודית בכל מחיר.
דוגמה להשלמה בריטית עם ההתיישבות היהודית הייתה בנגב. התיישבות זו נועדה ליצור עובדות בשטח ולהבטיח את גבולות המדינה היהודית.
בהתאם למסקנות מוריסון – גריידי, המדינה היהודית לפי הבריטים, הייתה אמורה להיות מצומצמת ובמרכז הארץ. הנגב היה אמור להיות אזור בשליטה בריטית. ההתיישבות בנגב נועדה לשנות את התפיסה הזו, ובמידה שוועדות האו"ם יצטרכו להחליט על גבולות המדינה הם יתחשבו במפת ההתיישבות הקיימת.
התוכנית להתיישבות בנגב יצאה לפועל במוצאי יום הכיפורים 6/10/1946, במסגרתה הוקמו 11 ישובים, בינהם: נבטים, חצרים, בארי, כפר דרום, אורים, סער, משמר הנגב, צאלים נירים… ההתיישבות בנגב תוכננה מראש.
כמה ימים לפני כן נאספו מאות אנשים וציוד רב ביישובי הסביבה, שהתכוונו לעלות ולהקים את הישובים מיד לאחר יום הכיפורים. הקמת היישובים הפתיעה את הבריטים, שהשלימו עם הקמתם , במיוחד לאור העובדה שנודע להם רק לאחר הקמתם.
11 הישובים בנגב הכן יצרו עובדה בשטח, וועדת אונסקו"פ כללה אותם בתוכנית החלוקה של הארץ ב 1947.