בחירות, הן חלק חשוב ביותר במשטר דמוקרטי ובלעדיהן לא מתקיימת דמוקרטיה. תפקידי הבחירות הם להגביל את השלטון, לאפשר את החלפת השלטון, להעביר את האחריות לידי האזרח, שבכוחו לבחור ולקבוע איזה שלטון ייצג אותו.
בתהליך הבחירות באים לידי ביטוי עקרונות דמוקרטיים רבים, למשל: ריבונות העם, הגבלת השלטון, מאפשרות את השתתפות האזרחי בקבלת ההחלטות, שמירה על כללי המשחק של הסכמיות, הפלורליזם – קיומן של דעות ומפלגות שונות ומגוונות, מאפשרות את חופש ההתאגדות ואת חופש הביטוי.
המאפיינים היסודיים של תהליך הבחירות הם: כלליות, חשאיות, שוויוניות, מחזוריות ותחרות חופשית בין דעות, מפלגות ואינטרסים.
הזכות לבחור ולהיבחר היא זכות יסוד. השתתפות האזרחים בבחירות היא זכות יסוד חשובה המאפשרת לבוחר לבטא את עמדותיו, נטיותיו והשקפותיו ולקבוע את סדר היום הציבורי. בחירתו מאפשרת לקבוע את הרכב השלטון. זכות זו שהיא חלק מעקרון זכויות האזרח באה לידי ביטוי בתחום הפוליטי ולכן נקבעה כזכות יסוד שהוכרה בהכרזת האו"ם בדבר זכויות האדם, בית המשפט בישראל אישרר וקבע שאין לבטל או לקחת את הזכות הזו, אלא אם היא מתנגשת עם זכויות או מטרות אחרות של המדינה. חשיבות זכות זו היא בעובדה שהיא מבטאת את רעיון השוויון, חירות הביטוי וחופש ההתאגדות והיא מהמאפיינים הבולטים של חברה דמוקרטית.